}); Şifalı Çorba Tarifleri | İncilay yemek tarifleri blogu

Kış Mevsimine Özel Şifalı Çorba Tarifleri


Kemik Suyu Çorbası
Kemik suyunun gribe soğuk algınlığına ve bir çok hastalığa iyi geldiğini biliyoruz.Kemik suyunun diğer faydalarına bir göz atalım;

Bağışıklık sistemi üzerinde etkilidir.
Gelişim çağındaki çocukların eklem ve kemiklerini geliştirir.
Sindirime  iyi gelir.Metabolizmayı çalıştırır.
Vücudun kalsiyum,magnezyum ve fosfor ihtiyacını karşılar.
Mineral bakımından zengindir.
Soğuk kış günlerinde bağışıklık sistemimiz olumsuz etkileniyor.Hal böyle olunca nefis kemik suyunun çorbasını içerek bu olumsuzluktan kurtulmaya çalışalım.İşte Terbiyeli kemik suyu çorbasının malzemeleri;
Yarım kilogram kemikli et
3 diş sarımsak
2 yemek kaşık un
1 yemek kaşık tereyağı
1 tatlı kaşık tuz
Malzemeleri;
1 tane yumurta
yarım limon
1 çay kaşık karabiber
1 orta boy kase yoğurt
Kemik Suyu Çorbası Nasıl Yapılır?
Kemikleri etinden ayrılıncaya kadar tencerede pişirin.
Farklı tencere içine tere yağını alın.
Yağ eridikten sonra üzerine unu ekleyin.Un  hafif pembe renk alana kadar kavurun.
Doğradığınız sarımsakları ve tuzu ekleyin.Karıştırıp kavurun.
Üzerine kaynayan kemik suyunu etlerden ayırıp süzerek ilave edin.
Ayırdığınız kemik etlerini küçük parçacıklar halinde doğrayın.
Küçük parça kemik etlerini üzerine ekleyin.
Çorba kaynarken terbiye hazırlamaya geçin.
Terbiyesi için porselen geniş kap içinde yoğurt,yumurta,karabiber ve limon suyunu karıştırın.
Sıcak kemik suyundan bir kepçe kadar terbiye içine ekleyin.
Ayrıca terbiye içine bir kepçe kadar sıcak+bir kepçe kadar soğuk su ekleyin ve karıştırın.
Bunu alıştırmak ve kesilmemesi için yapıyoruz.
Hazırladığınız terbiyeyi sıcak çorba içine az az döküp ve çorba sürekli karıştırarak ekleyin.
Çorbayı bir iki taşım daha kaynatın.
Sıcak servis edin.
Kemik sulu çorba hazır.
Afiyet şifa olsun.
Ayva Çorbası
Ayva çorbası ayvalı tarifler arasında en çok yapılan şifa çorbasıdır.Eskilerin "ayvayı yemeden/hasta olmadan,ayva yemek lazım" sözüne  yakışan çorbadır.
Ayvalı çorba pek damak tadına hitap etmese de aşağıdaki rahatsızlıkların doğal tedavisi için yapılabilir;
Soğuk algınlığı
Kırgınlık
Yorgunluk
Boğazda tahriş
Bademcik rahatsızlıkları
Nezle
Balgam söktürmek,öksürük kesmek
Ayrıca ayva cilde güzellik vermektedir.
Malzemeleri;
1 tane büyük ayva
1 tane orta boy kereviz
1 tane havuç
1 tane kuru soğan
1-2 diş sarımsak
1,5 yemek kaşık tereyağı
1 tatlı kaşık pul biberi
1/2 limonun suyu
1/2 çay kaşık ucu ile zencefil
Yeteri kadar et suyu-Vücudu dinç tutar fakat et suyu yokluğunda tavuk suyu da kullanıla bilir.
tuz
Ayva Çorbası Nasıl Yapılır?
Uygun tencere içine tereyağ alıp irice doğradığımız soğanları ekliyoruz.Biraz rengi solan soğanların üzerine küçük küpler halinde doğranan kereviz,ayva ve sarımsağı ekliyoruz.Karışımı 10 dakika süre ile ara sıra karıştırarak sote ediyoruz.Üzerine et suyu ekleyip sebzeler yumuşak hal alıncayakadar pişiriyoruz.Pişen posalı çorbayı blendır yardımı ile ince duruma getirip tekrar beş dakika süre  ile kaynatıyoruz.Üzerine zencefil,pul biber ve limon ekleyip sıcak servis ediyoruz.Ayvanın çorbası bu şekilde yapılıyor.Yararlı olmak en büyük dileğimdir.Allah tüm hastalarımıza şifa versin.Amin.

Hidiv Çorbası
Hidiv Çorbası Osmanlı mutfağının gözde çorbaları arasında yer alır.Çorba besleyici  ve vitamin çeşitliliği ile ön plana çıkar.
Daha çok kemik suyu veya tavuk suyu ile yapılmaktadır.İçinde mevsim sebzelerinden karışık havuç,patates,kabak ve kullanılır.

Ülkemizde daha çok İstanbul Anadolu yakasında yapılan bu lezzetli çorba yöre ve çevresinde özel düğün,nişan,sünnet gibi organizasyonlarda sıkça yapılmaktadır.
Malzemeleri;
1 tane patates
1 tane kabak
2 adet havuç
1 diş sarımsak
2 yemek kaşık tere yağı
1,5 yemek kaşık un
1 çay bardak süt
1 yumurtanın sarısı
2 çay kaşık pul biber
1/2 çay kaşığı karabiber
5-6 dal dereotu
Soğuk su
Tuz
Hidiv Çorbası  Nasıl Yapılır?
Sebzelerden patates,kabak ve havuç rende edilerek başlanır.Uygun tencere içinde 1 yemek kaşık tereyağ sebze ve sarımsak ile hafif soluncaya kadar pişirilir.Üzerine sebze seviyesini bir parmak aşacak şekilde soğuk su dökülür.Sebzeler yumuşak hal alıncaya kadar pişirilir.Bir yemek kaşık eritilmiş tereyağ un ile pişirilir.Hafif  renk değişimi olacak şekilde kavrulur.Sebze suyundan unlu tereyağlı karışıma 2-3 kaşık eklenip unun iyice dağılması ve açılması sağlanır.Pişirilen un çorba içine eklenir.Çorbanın kıvamı kontrol edilir.Kıvamı koyu ise tencere içine sıcak su eklenir.Uygun kap içinde süt ve yumurta karıştırılır.Karışıma çorba suyundan eklenerek ılık duruma getirilir.Bu karışım çorba içine dökülür.Çorba sık sık karıştırılır.Üzerine pul biberi,tuz ve dere otu eklenerek sıcak servis edilir.İsteğe göre limon suyu sıkılır.Çorbayı sıcak servis edin.Sevdikleriniz ile paylaşın.Afiyet şifa olsun.

Hidiv Nedir?
Osmanlı Devleti'ne bağlı olduğu dönemde Mısır'daki yerel yöneticilere verilen isme Hidiv denir.Arapça ''başvezir'', ''hakim'' anlamlarına gelen hidiv ünvanı, özellikle Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa sorunu ile başladı. Mehmet Ali Paşa'nın Osmanlı'ya isyanı ve beraberinde sorunun dış politik bir hal alması üzerine 1840 Londra Anlaşması ile Mısır, Osmanlı Devleti'ne bağlı bir hidivlik haline geldi.Fiilen kaybedilen Mısır'da bundan sonra Kavalalı sülalesi Mısır'ın hidivleri oldular. Ünvan 1867'de resmen kullanılmaya başlandı.Hidiv-i Mısır ünvanını 1914 yılına kadar üç kişi kullandı: Bunlar;İsmail Paşa, onun oğlu Tevfik Paşa, torunu Abbas Hilmi Paşa'dır. 1914'te sultan kavramı tercih edilmeye başlandı. 24 Temmuz 1923 Lozan Anlaşması ile Abbas Hilmi Paşa'nın hidivlik ünvanı resmi olarak son buldu.(Kaynak:http://www.sessiztarih.net)

Hidiv Çorbası Nasıl Ortaya Çıktı?

Osmanlı'da bir sorun bir kargaşa haline gelen Hidivlik meselesi Osmanlı mutfağında espiri konusu olmuş.İçinde türlü sebze ile yapılan nefis karışık çorbaya "hidiv çorbası" adı verilmiştir

Bal Kabağı Çorbası
Bal kabağının çorbası değişik çorbalar arasında yer alır.Çorba tereyağı ile yapılır.İçine sarımsak ve karabiber çok yakışır.
İşte kabak çorbası malzemeleri;
2 dilim bal kabağı
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı un
2 iri dış sarımsak
4 -4,5 su bardağı soğuk su
Çay kaşığının ucuyla karabiber
Tuz
1 yemek kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı nane
2 çay kaşığı pul biber
Kabak Çorbası Nasıl Yapılır?

Tereyağ eritilir.Un eklenip kokusu çıkana kadar kavrulur.Sonra ince dilimlenmiş kabaklar ve sarımsak eklenip üzerine su ilave edilir.Kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirilir.Blendırdan geçirilir.Tuzu ve karabiberi eklenir.Üzerine tere yağında yakılmış nane ve pulbiber eklenip limonla servis edilir.Bal kabağı çorbası hazır,afiyet şifa olsun.

Kuşkonmaz Çorbası
Kuşkonmaz çorbası nefis yemek tarifleri arasında yer alan mis kokulu çorba türdür.Hoş kokusu ve lezzeti ile iştah açan çorba olarak da adlandırabiliriz.Tavada ve fırında yapılabilen bu nefis çorba her hali ile lezzetlidir.İşte mis aromalı kuşkonmaz çorbasının malzemeleri;
1 demet kuşkonmaz
1 orta boy patates
1 soğan
1 havucu küçük küçük doğranacak
5 yemek kaşığı  zeytin yağı
2 kaşık un
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı zerdeçal
tuz
3 bardak kaynamış su
1 bardak süt
Dereotu

Kuşkonmaz Çorbası Nasıl Yapılır?
Taze kuşkonmaz çorbası yapımı için tencereye 5 yemek kaşığı kadar zeytin yağını koyun, doğradığınız sebzeleri koyup pişene dek kavurun. Kavrulunca 2 kaşık un (tam buğday unu koydum) ilave edip biraz daha kavurun. 1/2 çay kaşığı karabiber, 1/2 çay kaşığı zerdeçal,tuz ilave edin. 3 bardak kaynamış su ve 1 bardak süt ekleyip karıştırın. Kaynayınca kısık ateşe alıp, 10 dk kadar kısık ateşte pişirin. Dereotu çok yakışıyor.Dereotunu pişerken değil, servis ederken eklemenizi öneririm, mis gibi kokuyor.İştah açıcı ve aynı zamanda hasta çorbası olan şifalı çorbayı mutlaka için.Şifa olsun.

About Editör

Merhabalar Ben Sibel! Moda,diyet,sağlık,yemek tarifleri,astroloji ve diğer konular hakkında bir çok soruya cevap bulacağınız bloguma hoşgeldiniz.Faydalı olmak en büyük dileğimdir.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt