Uzun Süre Televizyon İzleyen Çocuklarda Meydana Gelen Olumsuzluklar
Uzun süre televizyon izleyen çocuklarda bazı olumsuzluklar meydana gelmektedir.Bu olumsuzluklar şöyle sıralanabilir:
- Televizyon sesli izleyen çocuk sessiz olduğundan bu durum çocukların dil gelişimini olumsuz etkilemektedir.Sesleri sürekli hazır alan ve sesi üretemeyen çocuklarda konuşma bozuklukları görülmektedir.
Ne Yapabilirim?
Televizyon kapatılmalıdır.Çocuk ile sık iletişim kurularak iletişime açılmalıdır.
- Televizyon karşısında sürekli ve uzun süre durmak ince kasları etkilemektedir.Beyinin hüküm ettiği göz ,yanak ve ağız bölgesindeki ince kaslar çalışmaz duruma gelir.İnce kasların hareketsizliği ise konuşma gecikmesine neden olmaktadır.
Ne Yapabilirim?
İnce kasların gelişimi için ağız ve yüz sürekli olarak ılık su ile yıkanmalı.Ilık su ile masaj yapılmalıdır.Sakız çiğnetmek ince kasları harekete geçirebilir.Dil hareketliliğini sağlamak için çocuğun ağız kenar kısımlarına çok az çikolata sürülerek bu çikolatayı dil ile yalaması istenebilir.Yanakların gelişimi için mum üfletilebilir.Pipet üfletmek veya pipetten içine hava çekme işlemleri oyunlaştırılarak yapılabilir.İnce kasların gelişimi için küçük masaj aleti ile yüzün donuk kısımlarına incitmeden masaj yapılabilir.
- Sürekli televizyon izleyip sokağa çıkmayan çocuklarda içe kapanıklık,otizm,iletişimden kaçınma ve arkadaş edinmeme gibi davranışlar gözlenmektedir.Televizyon izleme süresi kontrol altına alınarak çocuk sokağa bahçeye çıkarılmalıdır.Akran arkadaşları ile oynamasına olanak sağlanmalıdır.
- Televizyona bağlı olan çocuklar aynız zamanda eve bağlı çocuklardır.İlkokul-orta okul ve lise yıllarında bu çocuklar arkadaş edinemez veya arkadaşları ile iletişim kurmaz.
Ne Yapabilirim?
Çocuk hayattın içine katılarak.Doğal süreçte yaşamalıdır.Örneğin anne babalar fırına ekmek alamaya gidiyorsa yanında çocuğu götürmeli alışverişi ona yaptırmalıdır.Hayatın içinde yaşadığı her olay çocuğa özgüven katacaktır.
- Televizyon tek uyaran olduğundan uzun süreli televizyon izleyen çocuklarda odaklanmaya bağlı olarak dikkat eksikliği gözlenmektedir.Çocuk aynı uyarana alıştığı için farklı uyaranlara tepki göstermemektedir.Bu durum ise algı bozukluğuna neden olmaktadır.
Ne Yapabilirim?
Algı bozukluğunu ve dikkat bozukluğunu gidermek için çocuk monoton(tekrarlı) yaşamdan çıkarılmalıdır.Her gün farklı bir yere götürülmelidir.Her gün farklı etkinlikler ile karşılaştırılmalıdır.Farklı olaylar ve farklı işler algıyı arttıracaktır.
- Televizyondaki olumsuz ve kötü karakterler çocukların karakter gelişimini olumsuz etkilemektedir.Doğası gereği sürekli taklit eden çocuklar televizyon karakterlerindeki olumsuzları kendi hatalarına uyarlamaktadır.
- Televizyonu sürekli izleyen çocuklarda oturmaya bağlı olarak hareketsizlikten aşırı kilo (obozite) meydana gelmektedir.
- Okul dönüşünde televizyon izleyen çocuklar okulda öğrendiklerini unutmaktadır.