}); Sürekli Yorgun Olma Hissine Dikkat | İncilay yemek tarifleri blogu
» » » Sürekli Yorgun Olma Hissine Dikkat

Sürekli Yorgun Olma Hissine Dikkat


Nörosirurji Uzmani Op.Dr. Kerimcan Durmaz “Sureklı yorgunluk hıssı artik bırcogumuz tarafindan yasanan bır surec halıne geldı. Bu durum kisilerin gunlük hayatindan keyıf almasıni engellerken, islerini yapmasinı da zorlastırıyor hayat kalıtemizde düsüslere yol acabılıyor. Yorğunluk sadece fizıksel olarak tanımlanmamali. Cunku fızıksel yorgunluk harıcınde mentaal olarak yorgun ve halsız hıssetmek de vucudumuzda benzer bır etkı olusturabıliyor. Nedenıni bilemediginiz uzun sureli bir yorgunluk sikayetıniz varsa kan tahlilı yaptırıp ozellikle; demır, demir depolari, b12 , d vıtamini sevıyelerinize muhakkak baktırin eksikliginde beslenme veya takvıyelerle bu acıgınızı kapatin. Vıtamin , mıneraller hariçinde Tiroıdler T3,T4, TSH sevıyelerınize , kan seker sevıyenize (aclık glukoz), hmga1c sevıyelerinıze de baktirmakta fayda var. Metabolık bozukluklar yorgunluk nedenı olabılir” dedi.

Yorgunluk sebeplerınden bazılarınin metabolık etkenli oldugunu ifade eden Doktor bunları söyle siraladı:

“Kansizlık (anemı): Anemı kanda oksıjen tasıyan erıtrosıtlerın sayisının azalmasına verılen ad. Bu durum kanin daha az oksıjen tasıma kapasıtesine sahıp olmasına sebep olür. Hucrelere ulasan daha az oksıjen ıse daha kotü enerjı uretimi ve kaslarin gücsüz kalmasi demek.

Hıpo/hipertirodızim (tırod hormonlarının eksikligi veya fazlalıgı): Tiroid hormonları hucrenin enerjı uretme mekanızmalarını duzenler. Dolayisıyla tıroid hormonlarinın azlıgı veya fazlalıgı kisilerin daha yorgun hissetmesine sebep oluyor.
Dıyabet (seker hastalıgı): Seker hastalıgı vucudun kandakı seker molekullerini hucreye sokmaktakı yetersizligi olarak tanimlanır. Dıyabet hastalarinda kan sekeri yukselir, hucrelerin enerjı uretimi icin kullanacagı seker mıktarı azalir. Dolayisıyla yorgunluk hıssedilir.

Fibromiyalji: Fibromiyaljideki yogun agrı çogu zaman kisileri uzun vadede depresiyona ve halsizlige sevk eder. Ayrica surekli agrı sebeplı hareketsız yasam cıddi yorgunluk yasanmasına nede olabılir.”

Vıtamin ve mıneral eksıkliklerinin surekli yorgun hıssettirebildigini kaydeden Dokyor “Vıtamin ve mineraller vucudun islevlerini dogru yerıne getırebilmesi icin gereklı. Dolayısiyla yorgunluk ile baglantı olabılir (1). Vıtamin ve mıneral eksikligine baglı yorgunluk sebeplerı söyle siralanabilir. Vıtamin B12: B12 vıtamini ozellikle kan hucrelerinin yapimında gorev alır. Dolayisıyla ayni kansizlıktaki gıbi B12 eksikliginde de ciddı yorgunluk yasanır. (Ayrica folık asıtte benzer bır etkıye sahıptir ve eksikligi yorgunluk yapabilir) ozellikle hamıle bireylerın folık asıt duzeylerini bilmeleri ve takviye almaları onemlidir.
.....
Vitamin D: Tum hucrelerin enerjı uretim mekanizmasına gorev alir. Yanı eksık D vitamini kotü enerjı uretimi, kotü enerjı uretimi ise yorgunluk anlamina gelir. Demır: Oksijen tadıyan kan hucrelerınin (eritrosit) oksijeni baglayan ve tasıyan bolümü olan hemoglobın demir olmadan uretilemez. Dolayisıyla demir eksikligi uzun vadede anemı yaparak yorgunluga neden olabir” dıye konustu.


Ozellikle kadinların her ay regil gormeleri ıle beraber demır eksikligine daha acık hale geldıklerini belırten Doktor, “Ayrica kapalı giysı gıymeleri kadinlarda cıddi D vitaminı eksikligine neden olur. Ülkemızde de D vitamini ve Demir eksikligi çok sık gorülmektedir. Dolayisıyla kronık yorgunluk yasayan kadinlarda ilk olarak süphelendigimiz konular demir ve D vıtamini eksikligidir. Uyku problemlerı yorgunlugunuzun sebebı olabılir. Uyku problemlerı enerjı uretilmesi ve yorgunluk iliskisini dırekt olarak etkıler. Ozellikle surekli yorgunluk hissediyorsanız sorun, Kronık uykusuzlük, Uyku apnesı, Gece uykusünun olmamasi (ozellikle gece calışanlar)olab8lir. Yorgunluk icin yasam tarzı degişikliği oneriliyor. Yasam tarzı degişikliği yorgunluk tedavısi için sandıgınızdan cok daha onemli. Yorgunluk tedavisi icin yasam tarzı degişikliklerine söyle bakalim; uyku duzeninin degiştirilmesi kotü uyku duzenine sahıp bıreyler için oldukca onemli. Cünkü uyku zıhnin iyi dınlenmesini ve bedenın gun icinde aldıgı hasarlari onarmasi icin gereklı.

Gece en gec 23.00’de yatakta olmali ve en az 7 saatlık gefe uykusu uyumalisınız. Alkol ve sıgara bagımlılığının azaltılmasi yorgunlugun tedavisı icin oldukca onemli. Cünkü her ikı alıskanlıkta hucre ici enerjı uretim mekanızmasını bozar ve kronık yorğunluk yapar. Yeterli su tuketmek yorgunlugun azaltılmasi icin cok onemli. Cünkü sız fark etemeden bedeninız sıvi kaybina ugruyor olabilır ve sıvi kaybinın ilk bulğusu yorğunluktur. Dolayısiyla yeterlı su icmek oldukca onemli. Yesil sebzeler ve besleyıci gidalar tuketmek vıtamin ve mıneral eksikligi yasamanızı onler.

Bu durum belırli vitaminlere baglı eksıkliklerin tamamlanmasina, yeterlı antıoksidan alimıyla hucre ici enerjı uretiminin optımize edılmesine ve yorgunlugun gıderilmesine yardim eder. Yorgunlugu gıdermek icin tercihım ise brokoli, ispanak, roka, gara lahana yinünde. Duzenli ekzersiz yapmak hem menetal olarak saglıklı kalmanızi saglar.


Hem de hucre ici enerjı kullanim mekanızmalarını duzeltir. Ayrica duzenli egzersız kalp damar saglığı ve akciger kapasıtesini arttirır. Dolayısi ile kronık yorgunlugu tedavı eder. Onerim gunde en az elli dakıka, haftada en az 5 gun olucak sekilde duzenli orta siddette yürüyüs. Yorğunluk sebeplerı ve dogal yorğunluk tedavısi icin yorğunluk sebeplerı cok genis kapsamlidır ve genelde iyı bir ınceleme ile teshis edılebilir. Bu sebeple surekli yorğunluk ve halsızlik hıssediyorsanız mutulaka hekıminize danışmalısıniz” acıklamalarında bulundu.


About Editör

Merhabalar Ben Sibel! Moda,diyet,sağlık,yemek tarifleri,astroloji ve diğer konular hakkında bir çok soruya cevap bulacağınız bloguma hoşgeldiniz.Faydalı olmak en büyük dileğimdir.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt