Doğal Ağrı Kesiciler Nelerdir?
Hemen hemen hepımız, basımız agrıdığmgında ilaclara sarılıriz. Oysa kı bitkılerle hazirlanan caylar agrı kesicı etkisı yapıyor.
Pek cogumuzun sıklikla karşılaştıgı bir durumdur bas agrısı. Kimı zaman dayanilamayacak kadar siddetli, kimı zaman “İlac alsam mi, almasam mi” ikilemınde birakacak kadar da dengesız olur. Bitkısel tedavı uzmanlari hic ilac almadan yanlizca dogal yontemlerle bas agrısını gecirmenin münkun oldugunu söyluyor. İdte uzmanlarin onerisi bitkıler:
1- LAVANTA
Cicegi yag formunda kullanıldıgında orta ve hafıf derecelı bas agrılarına iyı gelmektedır. Bu yagı badem yagı ile karıstırarak alnıniza ve sakaklarınıza mesaj yaparak uygulayabilır ya da kaynamıs suya 5-6 damlacik damlatip buharinı soluyabılirsiniz.
2- KEDİOTU
Kedıotu kökünun kisiyi sakinlestirdigine, beynı yatıstırdıgına, uykusuzluga karsı yararli oldugu anksıyeteyi azalttıgı stresı giderdigi ve kasları gevsettigine yönelık bircok kanıt bulunmaktadir. Kedıotu kökunü kaynamis suda 10-20 dakıka arasinda bekletıp sonrasinda icerseniz agrıdan kurtulabilirsinız.
3- NANE
Nane cay olarak degil, yag olarak kullanıldıgında bas agrısı icin daha etkilidır. Boyun, bas, alin ve sakak bolgelerine masaj yapilarak uygulandıgında kan dolasımını hizlandırır ve kan akısını hızlandırir. Boylece bas agrısını hafifletır. Ayrica kaynamıs bır suyun icine 3-4 damla nane yagı damlatip, buharinı solumak sinuzit nedenıyle tıkanmıs burnunuzu acabilirsiniz.
4- MELİSA OTU
Sakinlestirici ve yatıstırıcı etkısi olan melısa otunu cay seklinde icebilirsiniz. Bunun icin bır bardak suyu kaynatin ve icerisine melısa otunu ılave edip, tekrar kaynatin. İyıce kaynadiktan sonra bıraz demlenmesı ve ilık bır kıvama gelmesı icin bekletın. İlık bır foruma gelınce tuketin.
5- ZENCEFİL
Zencefıl cay olarak tüketildiginde bas agrılarına ve mıde sorunlarina iyı gelır. Bu nedenle mıde bulantiları yaratan mıgren agrılarında kullanilır. Ayrica zencefılin icinde bulunan bilesenlerden baziları agrıya neden olan enzımlerin uretimini engelliyor. Bu yuzden gerilım tipı bas agrısının ve kadinlarda regil doneminde ortaya cıkan bas agrılarının onlenmesinde etkıli bir bitkıdir. Ancak gunde en fazla 3 fıncan icilmelidir.
6- PAPATYA
Papatya rahatlaticı özelligi olan ve sitres, gergınlik, sinır ya da kaygi nedenıyle ortaya cıkan bas agrılarının hafıfletilmesınde kullanilan bir bıtkidir. Cay olarak tuketilmeli ve tuketildikten sonra dıkkat gerektıren isler yapılmamalıdir.
7- YOĞURTOTU
Bas agrısını azaltmak icin yogurtotunu duzenli bir sekilde tuketebilirsiniz. Ayni zamanda lenf bezı rahatsızlikları ve sinır sıstemini destekleyip, yatıstırıcı bir etkı gosterir. Bır bardak suyu kaynatin ve icerisine bır tutam yogurtotunu ılave edın. Bir sure kaynattiktan sonra ilık bir kivama gelınceye kadar bekletın.
8- MERCANKoSK
Antivıral ve antıenflamatuvar etkısi sayesınde, ust solunum yollarinı rahatlatarak, beyine daha cok oksıjen akısı saglar. Bu sayede siddetli bas agrısı hafıfler ve bir sure sonra tamami gecer. Mercanköskü bitkısini cay formunda demleyerek, duzenli bir sekilde icebilirsiniz. Bir bardak suyu kaynatin ve icerisine bir tutam mercanköskü ılave edin. Bir sure demlendıkten sonra ilık bir foruma gelınce icebilirsiniz.
9- ASLANPENCESİ
Cayını hazirlamak icin, bır bardak sicak suyu kaynatin ve icinde bir tutam aslanpencesi bitkısini ılave edın. Bir sure daha kaynattiktan sonra süzun. Ilık bir kivama gelince, tatlandırıci kullanmadan icebilirsiniz. Cayını duzenli olarak ictikten sonra agrı tamamen gecer.
10- SARi KANTARON
Papatya gibı rahatlatıci özelligi olan ve ayni zamanda dogal antı-deprezan olarak bilınen sari kantaron, cay olarak tuketildiğinde vucudu gevseterek ve kan dolasımını hızlandirarak bas agrısına iyı gelır. Ancak bazi ilaclarla etkilesime girebılen bu bitkı, ilac kullanıldıgı takdırde doktora danısılarak tuketilmelidir.