Evde Peynir Nasıl Yapılır?
5 litre çiğ süt1 tatlı kaşık mikrobiyel maya
Evde Peynir Tarifi
Sütümüzü çiğ olarak mayalayacağız. Bir tencereye alıp serçe parmağımızı hafif ısıracak kadar ısıtalım. Mayamızı ekleyip tencerenin kapağını kapatıp bir beze saralım. 5-6 saat mayalanmaya bırakalım. Mayalanan peynire bir bıcak yardımıyla tencerenin içinde küp şeker boyutunda kesikler atalım. Bu peynir altı suyunun çıkmasını sağlayacak. Sonra temiz bir bez yada tülbente alıp süzelim. Delikli bir süzgece koyup altına bir kap koyalım. Üzerine ağırlık yapması için 5 lt lik su bidonunu koyalım. Bir gece beklesin. Suyu süzülen peyniri iri parçalayalım. Kaya tuzuna bulayıp kapalı bir kapta buz dolabında 3-4 gün muhafaza edelim. Sonra çıkarıp kaynayan suyun içine bırakalım. 3-4 dk durdurup, önceden kaynayıp soğuttumuz tuzlu suya atalım. Çıkarıp bir kaba koyalım. Tüketime hazırTuuz çiğ sütle yapılan peynirin sterilizasyonunu sağlayacaktır.