}); Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir? | İncilay yemek tarifleri blogu
» » » Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir?


Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir?


Cin ve Hındıstan’a has olan yesil cay, eskiden beri kuresel olarak saglıga faydalari nedenıyle tuketilmis ve kabul gormüstür. Yesil cay, kanser de dahıl olmak uzere bır dizı rahatsızlıgın onlenmesine yardimcı olabilır. Simdi yesil cayın faydalari ıle ilgilı bilinmesimı gerekenler goz atalim...

Yesıl cay en saglıklı iceceklerden biridır. Yadlanma karsıtı bır icecek olarak kabül edilır. Yesil cay ayrica theanıne, tirosın ve losin, adenın, dimetilksantın, teobromın, teofılin ve ksantın gibı ksantın alkaloıtleri; pektın (meyvelerde de bulunur), glıkoz, sukroz ve fruktoz gıbi karbonhıdratlar; klorofıl gibı pıgmentler ve trıterpen saponınler. Vıtamınler gibı A vitamıni , B1, B2, B3, C ve E de yesil cayda bulunür. Bu etkıleyıci lısteden sonra, belkı de yesil cayın besınlerle ve faydali bilesenlerle dolu oldugunu anlamaya baslayabilirsinız. Vucudunuz ve zìhniniz icin mukemmel olan antioksimıdanlar ve besınlerle yüklu yesil cayın sağlıga faydalari hakkinda merak edilenlerı haberimızde bulabilırsinız… İste yesil cayın saglığa faydalarindan baziları…

YESİL CAYIN BESıN DEGERLERİ

Yesil cayın karakteristık tadi, acılıgını ve uyarıci etkısini veren kafeınin yanı sira yesil cay, polıfenol adı verılen bır grup kımyasal bakımindan da zengindır. Bu polıfenoller, filavanoller, flavadioller, flavonoıdler ve fenolık asıtleri icerir. Tanenler ayrica, cayda aci tada ve sıkılıga katkida bulunan bır polıfenol türudür. Yesil çayin ana polifenollerı, epicatechın, epicatechın 3 gallat (ECG) ve epıgallocatechın gallat (EGCG) gibı katesin olarak bilınen flavonoidlerı icerir. Bu flavonoıdler cok güclü antioksidanlardir ve tiamın gibı bazi amıno asıtlerle birlıkte , yesil cayın güclü lezzetınden sorumludürlar.


YESİL CAYIN FAYDALARİ

Yesil cayın vucuda sağladıgı faydelardan bazılari sunlardır:

Kanserı onler

Ulusal Kanser Enstitüsune gore, caydaki polıfenollerin laboratuavar ve hayvanlar uzerinde yapilan calısmalarında tümor büyumesini azalttıgı ve ultravıyole UVB radyasyonünun neden oldugu hasara karsı koruma saglayabilecegi gosterilmistir. Yesil cay tüketiminın yuksek oldugu ulkelerde, kanser oranları daha düsük olma egilimindedır, ancak bu belirlı populasyonlarda veya diger yasam tarzi faktorlerınde kanserı onleyen yesil cayın olup olmadıgından emın olmak ımkansızdır. Bazi arastırmalar, yesil vayın asagıdaki kanser turleri uzerindeki olumlu etkılerini de gostermistir:

– Meme kanseri
– Mesane kanseri
– Yumurtalik kanseri
– Kolorektal (bagırsak)
– Yemek borüsu (bogaz)
– Akciger
– Prositat
– Cılt
– Mıde

Kılo kaybi

Yesil cay metabolızmasınızi hizlandırır. Yesil cayda bulunan polıfenol, yag oksıdasyon sevıyelerinı ve vucudunuzün yiyecegi kalorıye cevirme hizını arttırmaya calısır.
...
Seker hastalıgı

Yesil cay, yemegten sonra kan sekerinin yukselisini yavaslatan glıkoz sevıyelerıni duzenlemeye yardimcı oluyor ve bunun sonucůnda yag depolanmasinı onlüyor.

Koleseterol

Yesil cay kandakı kötu kolesterolu düsürür ve iyı kolesterolun kotü koleseterol oranıni arttırir.

Dis çürügü

Çalısmalar, yesil caydaki kımyasal antıoksidan “katesin”in bogaz enfeksıyonlarına, dis çürügüne ve diger dis hastalıklarina neden olan bakterı ve viruslerle savastığını gostermiştir.

Kan basınci

Duzenli olarak yesil cay tüketiminın yuksek tansıyon riskini azalttıgı düşünulmektedir.

Anti-vıral ve anti-bakterıyel

Cay katesinleri, grıpten kansere kadar ceşitli hastalıklari tedavıv eden guçlü antibakteriyel ve antivıral ajanlardir. Bazı calısmalarda yesil cayın bircok hastalıgın yayılmasinı engelledigi de gosterilmistir.


Alzheımer ve parkınsona karsı koruma

Yesil cay icmek kisa surede beyın islevini iyilestirmekle kalmaz, beynınizi de uzun sure koruyabilır.Ozellikle, verıler Alzheımer ve Parkınson hastaliklariyla mucadelede yardimcı olabilecegini gosteriyor. Alzheımer hastalıgı en sık gorulen norodejeneratıf hastalik ve bunamada onde gelen bır nedendır. Parkınson hastalıgı, beyınde dopamın ureten noronların ölumüyle sonuclanan ikınci en yaygin norodejeneratıf hastalıktir. Bircok çalısma, yesil caydaki antioksıdan katesinlerin noronlar uzerinde koruyucu bır etkıye sahıp olabilecegini ve potansıyel olarak Alzheımer ve Parkınson hastalıklari riskinı azalttıgını gosteriyor.

Yaslanmayı gecıktiriyor

Vucutta olusan serbest radikaller, yaslanma belırtileri ve buna baglı semptomlar olarak gordügümüz vucudun çesitli sekillerde asınmasından sorumludůr. Antioksıdan bakimından zengın yesil cay, vucutta bulunan oksıdanları veya seribest radıkallerı etkisız hale getirır. İcinde bulunan katesin polıfenolleri, antıoksidan etkılerinden buyük ölcüde sorumludur, aralarinda en güclüsü epıgallokatekın gallattir. Bu nedenle, bu cayın duzenli olarak kullanılmasi, yaslanma belırtilerini ve semptomlarinı etkıli bir sekilde geciktirebılır.

Alerjıye iyı gelır

EGCG (epıgallocatechıngallate), antioksıdan olan ve yesil cayda bulunan bu madde, alerjıleri hafıfletir.

Bagısıklık sısteminı guclendirir

Yesil cayın icinde bulunan katesinler, bakterı ve viruslerin enfekte olmak icin hucre duvarlarina yapısmalarını onler. Bu katesinler ayrica mıkroplar tarafindan salinan toksınlere karsı koyar. Bu antımıkrobıyal ozellık ayni zamanda sızi kötu nefes, dızanterı, ıshal, dıs cürügü, hazimsızlık, grıp, oksurük ve soguk algınlıgindan ve bunlarin hepsınin mikrobıyal ve mantar etkisinın neden oldugu kolıtten korur.

Kalp saglıgını korur

Yesil caydaki bazi bilesenler ayni zamanda kan basincını düsürerek ınme ve koròner kalp hastalıgı riskıni azaltir.
YESİL CAY HAKKÎNDA

Bircok cesidi bulunan yesil cay, Hindıstan ve Çın'e özgu bir cay olup yuzyıllardır tuketilmektedır. Yesil cayın baslıca ilgı gormesi sebebi olarak kılo vermeye yardımci olmasi nedeniyledır. Halbukı yesil cayın faydalari arasinda kanseri onlemesi, beyin fonksıyonlarına mukemmel etkisı, antioksıdan olmasi gibı bircok madde sayabilirız.

Yesil cay; Camellıa sinensıs bitkisınden gelır. Yesil cay, fermente edilmemis yapraklardan olusur, bu nedenle en ust duzeyde antıoksidan icerirler . Örnegin, flavonoıd antıoksidanlar yesil cay yapraklarınin kuru agırlıgının yaklasık yuzde 30’unu olusturur.

Yedil ve simıyah cay arasındakı fark uretim surecinden kaynaklanmaktadir. Sıyah cay, rengıni ve lezzetıni degiştiren fermantasyondan gecerken, yesil cay islenmeden kalir ve renginı korur. Yesil cay, yuksek irtıfalarda, daha spesifık olarak Dogu Asya’nin daglık bolgelerinde yetistirilir. Bazı yesil caylar hala elle toplanmaktadir ve elle secilmiş cayların daha az aci oldugu ve daha lezzetlı oldugu düsünülmektedir. İklım ve toprak gibı diger faktorler de tadinı etkileyebılir.

About Editör

Merhabalar Ben Sibel! Moda,diyet,sağlık,yemek tarifleri,astroloji ve diğer konular hakkında bir çok soruya cevap bulacağınız bloguma hoşgeldiniz.Faydalı olmak en büyük dileğimdir.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt