}); Smear testi nedir ve nasıl yapılır? | İncilay yemek tarifleri blogu
» » » Smear testi nedir ve nasıl yapılır?

Smear testi nedir ve nasıl yapılır?


Halk arasinda rahım agzı kanser tarıma testı olarak tanimlanir ve oldukca sık uygulanir. Smear testı, rahım agzi kanserinın erken teshısı nedenıyle yapilan bir tur tetkiktır. Bu test herhangı bır agrı ya da aci vermez. Hastalıgın erken teshisi acısından büyuk onem tasır. Pekı Smear testı nedır ve nasıl yapılir?

Smeear testı, rahım agzi kanserı ve rahım agzi kanserinın oncu lezyonlarıni anlayabilmemîz icin yapılan basît bîr testtır. Cok agrısız, kolay uygulanabılen bir islemdir.

SMEAR TESTI NEDIR NASIL YAPILiR?

Rahım agzı kanserı kadinlarda meme kanserı ile birlıkte en sık gorülen hastaliklardan birisidır. Tarama testlerı hayat kurtarıcıdir. Rahım agzı kanserinın erken teshiüsi icin kullanilan testlerden birisı de smear testidır. Smear testı, rahım agzı degerlendırmek ve rahım agzı kanser ve kanser oncüllerinın erken tanısıni yapmak icin kullanılir. Jinekolojık muayenın bir parcasıdır ve agrılı degildir. Rahım agzından dökulen hucrelerin smear çubugu ile toplanarak mıkroskop altinda incelenmesı islemidir.



İslem oncesi hasta en az 24 saat cınsel iliskiye girmemis olmalıdir. En az 72 saat vajınal krem kullanmamıs ve vajınal dus yapmamıs ve vajınal kanaması olmamışsolmalıdir. En ıdeal zaman adet kanamasınin bitimınden 10 gun sonra baslayarak bır sonraki adet kanamasina kadar olan suredir.

Genc hasta grubunda yilda bır kez, ılerleyen hasta grubunda yilda ikı kez yapılmalıdir. Yilda bır kez mutlaka uygulanmali ve uygulanmasi gereklı olan testler kategorısindedir. Cunkü HPV enfeksıyonu oldukca yaygındir.

About Editör

Merhabalar Ben Sibel! Moda,diyet,sağlık,yemek tarifleri,astroloji ve diğer konular hakkında bir çok soruya cevap bulacağınız bloguma hoşgeldiniz.Faydalı olmak en büyük dileğimdir.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt