Hünnap Nedir?Hünnap'ın Faydaları Nelerdir?
Ülkemizde sahil şeridinde Ege ve Akdeniz kıyılarında
kendiliğinden doğal bir şekilde yetişen hünnap yetiştiği şehirlerde farklı isimlerle(Hünap,Çiğde,Ekim Meyvesi ve Gurbet Elması) olarak adlandırılmaktadır.
Kültür tarımı yapılmadan kendiliğinden çoğalabilen bu sonbahar meyvesi faydaları ile ön plana çıkar.
Peki hünnap faydası nedir?Hünnap yararlı mıdır?Hünnap nasıl tüketilmelidir?
Doğada kendini dış etkilerden koruyabilen özel bir meyvedir.Özellikle zorlu hava koşullarına karşı dirençlidir.Meyve içine girebilecek zararlı böceklere karşı özel kabuğu vardır.
Meyvenin kök ve dalları çok sağlamdır.Ülkemizde toprak kaymasının yoğun olduğu bölgelerde sağlam kök yapısı ile toprak kaymasını önlemektedir.Dalları ise geleneksel tıpta ilaç olarak kullanılmıştır.
Meyvesi iğdeye benzeyen bu lezzetli meyve elmaya yakın bir tada sahiptir.Nisan ayından mayıs ayına kadar sarı renkte çiçek açar.Çiçekleri de alternatif tıpta ilaç olarak kullanılmaktadır.
İşte Hünnap'ın Faydaları
- C vitamini içeren hünnap, turunçgil bakımından zengindir.
- Güçlü yapısı ile vücut direncini arttırmaktadır.Enerji içecekleri içinde son zamanlarda sıkça kullanılmaktadır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığına iyi gelmektedir.
- İçinde yer alan B12-B6 özel vitamini protein sentezine katılarak hastalıkları önlemektedir.
- İçinde yüksek oranda müsilajlı maddeler bulunmaktadır.Bu madde ise solunuma iyi gelerek rahatlık sağlamaktadır.
- Öksürük kesen,nefesi açan nadir meyvelerdendir.
- Sindirim sitemini rahatlatarak kabızlığa iyi gelmektedir.
- Güçlü antioksidan meyveler arasında yer alan hünnap vücuttaki toksin maddeleri kana karışmadan temizlemektedir.