}); Kepek Ekmek Ve Tam Buğday Ekmek Farkı | İncilay yemek tarifleri blogu

Kepek Ekmek ve Tam Buğday Ekmek Farkı 


Kepek ekmeği ve tam buğday ekmeği sindirim sorunu yaşayan,diyete başlayan veya diyabet rahatsızlığı olan hastaların tercih ettikleri ekmeklerdir.

Bu iki ekmek birbirinden farklıdır.Fakat bir çok kişi bu iki ekmeği birbiriyle karıştırmakta ve hangi ekmeği tüketeceğini bilmemektedir.

Sağlığımızı doğrudan ilgilendiren bu iki ekmeği inceleyelim;


Kepek Ekmeği Nedir?

Kepekli ekmek içinde buğday kepeği bulunan  rengi tam buğday ekmeğine göre daha koyu renkte olan içerisinde yüksek miktarda lif ve posa bulunduran diyet yapanların tercih ettiği ekmektir.

Kepekli ekmek tüketildiğinde metabolizmayı hızlandırır.Kilo aldırmaz.Fakat halk içinde kilo aldırmıyor diye çok tüketirim anlayışı vardır.Bu da yanlıştır.Ekmek az tüketilmelidir.Kalıcı kiloların ana sebebi karbonhidrat zengini olan ekmeklerdir.

Kepek ekmeğinin bir dilimi 80 kalori olarak hesaplanmıştır.E ve B vitaminlari açısından zengindir.Tok tutucu özelliğe sahiptir.Diğer ekmeklere göre içindeki yoğun kepeğin ekşimsi tadı aynı zamanda iştahı kesmektedir.

Yüksek tansiyonu olan hastaların,diyabet rahatsızlığı olan hastaların,sindirim sorunu yaşayanların ve aşırı kilosu olup zayıflamak isteyenlerin tüketmesi gereken ekmek türüdür.

Tam Buğday Ekmeği Nedir?

Beslenme uzmanlarının önerdiği ekmek türüdür.Vitamin ve mineral bakımından zengindir.Sindirimi kolaydır.

Özellikle kolesterolü olan,kan şeker düzeyi düşen(insülin direnci) olan veya bu iki rahatsızlığı bir arda yaşayan hastaların tüketmesi gereken ekmek türdür.

İnsülin direnci olan hastalarda sık acıkma olması nedeni ile acıkmayı bastırmak ve ertelemek amacı ile tavsiye edilir.Tam buğday ekmeğinin tok tutucu özelliği vardır.

Kolesterolü olan hastalarda kolesterol düzeyini düşürmek veya kontrol altında tutmak amacı ile tavsiye edilir.

Bir çok kolesterol hastası  beyaz ekmeği bırakıp tam buğday ekmeği tüketmeye başladıktan sonra baş ağrıları ve baş dönmelerinin geçtiğini ve daha az yorulduklarını belirtmişlerdir.


"Beyaz ekmekteki şeker,vücutta yağa dönüşmektedir.Bu da kolesterole neden olmaktadır."

Tam buğday içinde aynı zamanda kepek,öz(ruşeym) ve endosprem bulunmaktadır.Endosprem bölümü nişasta bakımından zengindir.Beyaz ekmek sadece endosprem bölümünden yapılır.Nişasta ise vücutta kalıcı şekerin zararlı yağların birikmesine neden olmaktadır.

Tam buğday ekmeği ,kepek ekmeğine göre kalorisi biraz daha fazladır.Tam buğday ekmek kolay sindirildiğinden kabızlığı önlemektedir.Kötü kolestrolü düşürmektedir.

Peki siz hangi ekmeği tüketiyorsunuz?Yorumlarınızı bekliyorum.

About Editör

Merhabalar Ben Sibel! Moda,diyet,sağlık,yemek tarifleri,astroloji ve diğer konular hakkında bir çok soruya cevap bulacağınız bloguma hoşgeldiniz.Faydalı olmak en büyük dileğimdir.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt