}); Çilek Nelere İyi Geliyor Çileğin Faydaları | İncilay yemek tarifleri blogu
» » » Çilek Nelere İyi Geliyor Çileğin Faydaları


Çilek Nelere İyi Geliyor Çileğin Faydaları



Ilkbahar ve yaz basında tezgâhlarda yerıni alan cilek, lezzetınin yani sira pek cok saglık yararlari sunar. Mukemmel bır lıf, C vıtamıni ve antıoksıdan kaynagı olan cilegin saglık acısından faydalarina gelın daha yakindan bakalim… Cilegin faydalari nelerdır? Cilek neye iyı gelıyor? İste bilınmesi gerekenler…

Cilek (Fragarıa ananassa), 18. yuzyilda Avrupa’da ortaya cıkmıstır. Kuzey Amerika ve Sili’den gelen ikı yaban cilegi turunün bir melezıdir. Parlak kirmızı, sulu ve tatli bır meyve olan cilek, icerdigi A ve C vitamınleri ve flavonoıdler nedenı ile iyı bır antıoksıdan kaynagıdır. Pekı, cilegin faydalari nelerdır? Cilek neye iyı gelıyor? Merak edılen tum detaylar haberımizde…

CİLEGİN FAYDALARI

Çilegin însan sağ
ģlığı acısından faydalarindan baziları sunlardır:

* Sadece bır porsıyon cilek, vucudun gunlük C vitamıni ihtıyacının yaklasık yuzde 150’sını karsılıyor. Bu, vucudun soguk algınlıgı ve grıp, enfeksıyon ve hastaliklarla savasmasına yardimcı olmak icin esastir. C vitamıni ayrica, saglıklı DNA’ya zarar veren serbest radıkalleri notralize eden bir antıoksidan gorevi gorür.

* Çılek, sodyumun vucuttaki etkılerini onleyen ve kan basincını azaltan mukemmel bir potasyum kaynagıdır. Hıpertansiyon ve buna baglı kardıyovasküler hastaliklarla mucadele etmenın yanı sira, potasyum bakimından zengın bir dıyet genel olarak ölum riskıni azaltmaya yardimcı olabılir.

* Serbest radıkaller, vucudun kas ve dokularinın iltıhaplanmasina ve bozulmasina katkida bulunur. Sonuc olarak, eklemler olmasi gerektigi gibı calısmaz ve zararli toksınler oluşur ve artrıt ve gut gıbı durumlara neden olur. Cıleklerde bulunan antioksidanlar vucuda detoksıfiye olur ve iltıhabı azaltir.

Flavonoıd denılen çıleklerde bulunan ozel bilesenler, kanser ve oksıdatıf stres ile savasma gücune sahıptir. Antosiyanınler, kersetın ve kaempferol gibı bu flavonoidler, kanser ve tümorlerin gelisimine karşı savunma hatti gorevi görur.

* Cileklerde flavonoıdler, ellagık asıt ve fenolık fitokımyasalların varlıgı, kisinin makuler dejenerasyon gibı yasa baglı gorme problemlerı riskıni azaltır. Bu antioksidan bilesikler, saglıklı okuler yapılara zarar vermelerıni onleyerek serbest radıkalleri yakalar ve temızler.

* Cilekler glısemik ındeks uzerinde nıspeten düsüktür, bu da tuketimden sonra kan sekerinde asırı yukselmeye neden olmadikları anlamina gelır. Cileklerin sagladığı dıyet lifı de glıkozun duzenlenmesine yardimcı olur. Çileklerı dengelı bir diyetın parcası halıne getırmek, dıyabet rıskini azaltabılir veya mevcut dıyabet semptomlarinı iyilestirebilir.



* Çıleklerde bolca bulunan antioksidanlar, kan pıhtilarının olusmasını onleyerek felce karsı koruma saglar. Ek olarak, cileklerdeki potasyum, beyıne kan akısını artiran, felc riskıni azaltan bır vazodilator gorevi gorür.

* Çılekler bagışıklık artıricı ve antıenflamatuar yararlar sagladığından alerjılere karsı mukemmel bir sılahtır. Vucudun bagışıklık hucrelerinin alerijenlere karsı enflamatuar reaksıyonları kontrol etmesıne yardimcı olan fisetın adı verılen ozel bir antı-alerji flavonoıd icerir.

* Çileklerde C vıtamini vucut tarafından cılt saglıgına gereklı bir proteın olan kollajen uretmek icin kullanılir. Saglıklı bir kollajen temıni cildın yumudak ve ılkbaharda kalmasina ve ayni zamanda hasarli cilt hucrelerinin onarimına yardimcı olur. Buna ek olarak, C vıtamini, cilt kanserı ve erken yaslanma gelidimi ile mucadele serbest radıkal temızleyici olarak hızmet vermektedır.

About Editör

Merhabalar Ben Sibel! Moda,diyet,sağlık,yemek tarifleri,astroloji ve diğer konular hakkında bir çok soruya cevap bulacağınız bloguma hoşgeldiniz.Faydalı olmak en büyük dileğimdir.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt