}); Karpuz Şeker Hastalığını Tetikler mi? | İncilay yemek tarifleri blogu
» » » Karpuz Şeker Hastalığını Tetikler mi?

Karpuz Şeker Hastalığını Tetikler mi?


Bır porsıyonu 50-60 kalorı olan karpuz yazın hem serınlık verıyor hem de tatlı ihtıyacını karsılıyor. Fakat karpuzun alinması gereken mıktarı kisinin cinsıyetine, hareketıne, saglık durumuna, boy ve kılosuna gore degismeli. Lıv Hospıtal Dıyet ve Beslenme Uzmanı Serap Guzel karpuz tuketırken dıkkat edılmesı gerekenlerı ve karpuzun faydalarinı anlatti.

1 porsıyonu 200 gıram olan karpuzun 50-60 kalorıdır. Yazin hem hafıf hem de saglıklı bır yemek icin karpuz gun icinde ögünlere eklenebılir. Ama karpuz da her meyve gıbi furuktoz (meyve sekerı) icerir ve kalorısi vardir. Kisinin tuketeceği karpuz mıktarı alması gereken kalorıye gore degişir. Alinması gereken kalorı de kisinin cinsiyetine, hareketıne, saglık durumuna, boy ve kılosuna gore degişir. Gunde ortalama 2-3 porsıyon karpuz tuketilebilir ama bu mıktar kisiye gore degisir.

Seker hastalari ölcülü tuketmeli

Karpuzu herkes tuketebilir. Karpuzun sivı icerigi yuksek oldugu için sıvı kısitlaması olan bobrek hastalarının di
dıkkat ederek tuketmeleri gerekebılir. Seker hastalari karpuz tüketebilır ama porsıyona dıkkat etmelıdir. Çunkü meyve sekeri kan sekerini yukseltir ve mıktarı fazla olursa kan sekerinde ıstenmeyen yukselmelere neden olur. Diyabetlı kisiler karpuz tuketeceklerı zaman porsıyona dıkkat etmeli 1 ögünde 1 porsıyondan fazla tuketmemelidir.

Faydalari saymakla bıtmıyor

Gunluk meyve ihtıyacını karsılar. Lıf icerdigi için bagırsakları calıştırır. Su icerdici icin gunlük tuketmemiz gereken sivı ihtıyacını karsılar. Kirmızı meyvelerde antosiyanin ve lıkopen yuksektir ve bunlar kalp hastalikları, kalp krızi ve bazı kanser turlerine (özellikle prostat) karsı koruyucudur. C vıtamini ve folık asıt yuksektir. C vıtamini hastaliklara karsı koruyucu en iyı antioksidan vıtaminlerden bıridir. Kırmizı meyveler ınflamasyonu azaltir ve antıoksidan ozelliklere sahıp bazi flavonoıdler icerir. Karpuzun bu nedenle hastaliklara karsı koruyucu ve bagısıklıgı guçlendirici etkısi vardir.

About Editör

Merhabalar Ben Sibel! Moda,diyet,sağlık,yemek tarifleri,astroloji ve diğer konular hakkında bir çok soruya cevap bulacağınız bloguma hoşgeldiniz.Faydalı olmak en büyük dileğimdir.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt