}); Adet Öncesi Sendroma Dikkat! | İncilay yemek tarifleri blogu

Adet Öncesi Sendroma Dikkat!

Adet Öncesi Sendrom PMS


Kadınların yaklaşık % 80'inde yaşamlarının bir döneminde az ya da çok adet öncesi sendrom olan PMS'den etkilenmişlerdir.Şiddeti çok ağrılı olmayan bu sendrom sık duruma geldiğinde problemli hale gelmektedir. 

PMS tanısının konulması için şu belirtiler yeterlidir; Hafif psikolojik rahatsızlık, aşırı kilo alımı, memelerde hassasiyet, el ve ayak üzerinde şişme, uykusuzluk, konsantrasyon zayıflığı ve iştahta değişimler... 

Bu belirtiler adet döneminin ikinci yarısı yani bir sonraki adetin başlamasından 14 gün önce ortaya çıkmaktadır. 

Adet dönemine çok az bir süre kala tepe noktasına ulaşır.Bu durum aynı zamanda adet kanamasının başlamasıyla durmaktadır. 

PMS'ye özgü belirtiler fiziksel duygusal ve davranışsal olarak 100'ün üzerinde olsa da en sık görülen belirtilen 4 grupta sınıflandırılmaktadır. 

Ruh halindeki değişiklikler 
Endişe,gerilim ve çabuk kızma huyu ortaya çıkar.

Sıvı tutulumu 
Belirgin kilo alımı, parmaklarda şişme ve karın bölgesinde şişlik hissi ve memede hassasiyet olarak kendisini gösterir. 

Depresyon 
Unutkanlık,çabuk yorulma,ağlama ve zihin karışıklığı olarak kendisini gösterir. 

Aşırı istek 
Bu dönemde karbonhidratlı özellikle tatlı besinlere karşı ilgi çoğalır. Çarpıntılar ,fenalaşma ,baş dönmesi gibi durumlarda ortaya çıkar. 

Belirtiler vücuttaki periyodik iniş çıkışlarla ilgilidir.Bu belirtiler aynı zamanda kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir.Kişilerin hormon düzeyleri ve yaşantıları bu duyarlılıklarının ortaya çıkmasında etkili olmaktadır.

Uzmanlar PMS etkilerinden kurtulmak ve PMS etkilerini azaltmak için bazı noktalara dikkat edilmesi gerektiğini söylüyorlar.

  1.  Su tutulumunu arttıran tuz tüketimi azaltılmalıdır.
  2.  Kafein, kakao gibi endişe verici içecekler bu dönemde içilmemeli veya azaltılmalıdır. 
  3. Stresi etkileyen güçlü karbonhidrat yiyecekler yerine kepek ekmek kahverengi pirinç gibi light ürünler tercih edilmelidir. 
  4. Kan glukozunu dengelemek, kabızlığı önlemek için ise her gün bol taze meyve tüketilmesi önerilmektedir. 
  5. Küçük egzersizler yaparak vücut rahat duruma getirilmelidir.

About Editör

Merhabalar Ben Sibel! Moda,diyet,sağlık,yemek tarifleri,astroloji ve diğer konular hakkında bir çok soruya cevap bulacağınız bloguma hoşgeldiniz.Faydalı olmak en büyük dileğimdir.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt