Kırma Yeşil Zeytin Nasıl Yapılır?Faydaları Nelerdir?


Malum zeytin zamanı, yapmadan olmaz. İçinde hiçbir kimyasal , koruyucu katkı maddesi olmadan, doğanın bize sunduğu mucizevi yiyeceği,doğal fermantasyon sürecinde evde hazırlamak çok kolay.


Çabucak zeytin olsun ama yeşil renkli ve diri kalsın derseniz;

Yıkanmış, kırılmış zeytinleri bir kavanozun içerisine yerleştirdim.Üzerine %10 oranında salamura kalın iri tuz ekledim ve kavanozun kapağını sıkıca kapattım.

Üç gün gidip gelip kavanozu salladım.Zeytinler iri olduğu için 10 güne çıkardım süreyi ve bu süre de aklıma geldikçe kavanozu salladım.

  Bu işlem ile tuzun zeytine işlemesini sağladım.


Sonrasında içine içme suyu ekledim ve 3-4 günde böyle bekledi.Suyunu değiştirdim.

İçinden yenecek kadarını 1 gün önce suya koyulup, kalan kısım tuzlu suda bekleterek devam edecek süreç. Tuzunu o şekilde damak tadınıza göre baştan ayarlayın derim.


Tabakta tuzu gitmiş zeytini limon,zeytinyağı, kekik çetene tohumu ile tatlandırdım.Sonuç bu zeytine bayıldım.Fakat;


"Uzun süreli saklanır mı bilmiyorum ama deneyeceğim."

Kırma Yeşil Zeytin Faydaları Nelerdir?

  • Zeytin kandaki fazla kolestrolü giderir.
  • Zeytin kan basıncını kontrol eder.
  • Zeytin, meyve ve sebze alternatifi olarak diyet lifi kaynağıdır.
  • Zeytin vitamin E için mükemmel bir kaynaktır.
  • Zeytin antioksidan olarak hücreleri korurlar.
  • Zeytin, Alzheimer, iyi huylu ve habis tümör gibi dejeneratif hastalıkların, daha az ciddiyetli varikoz damarları ve boşlukları da dahil olmak üzere etkilerini azaltır.
  • Zeytin, miyokard enfarktüsü veya derin damar trombozu (DVT) ile sonuçlanabilecek kan pıhtını önlemeye yardımcı olur.
  • Zeytin hücre zarlarını kanser gibi hastalıklara karşı korur.
  • Zeytin anemiye karşı mükemmel bir korumadır.
  • Zeytin doğurganlığı ve üreme sistemini geliştirir.
  • Zeytin, özellikle oksidatif stres ve kronik viral hastalıklar sırasında sağlıklı bir bağışıklık sisteminin korunmasında önemli bir rol oynamaktadır.
  • Zeytin besleyici ve sodyum, potasyum, magnezyum, demir, fosfor ve iyot gibi mineral içeriği bakımından zengindir.
  • Zeytin, gerekli vitaminleri ve amino asitleri sağlarlar.
  • Zeytin, kalbi korumak için yararlı özelliklere sahip olan oleik asidi içerir.
  • Zeytinler, beyindeki oksidatif stresini azaltan doğal bir kimyasal olan polifenoller içerir. Böylece günlük porsiyon bir zeytin yiyerek hafızanızı% 25'e varan oranda geliştirmeye yardımcı olur.
  • Sadece bir fincan zeytin büyük bir demir oranı – 4.4 mg.
  • Siyah zeytin, cilt yumuşaklığını ve cildi sağlıklı tutan oleik asidi içerdiği için kırışıklıkların görünümünü% 20 oranında azaltabilir.

About Sibel ÖZER

Merhabalar Ben Sibel! Moda,diyet,sağlık,yemek tarifleri,astroloji ve diğer konular hakkında bir çok soruya cevap bulacağınız bloguma hoşgeldiniz.Faydalı olmak en büyük dileğimdir.
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

8 yorum:

  1. Çok faydalı olmuş bu yazı ! Hem nasıl yapıldığını öğrendim , hem de faydalarını ! Not ediyorum bir kenarıya.
    Bu tarz yemek adına olan bütün yazılarınızı okumaktan ve öğrenmekten keyif alıyorum ☺️❤️🌸

    YanıtlaSil
  2. YAZINIZ HER ZAMAN OLDUĞU GİBİ YİNE HARİKA. ÇOK FAYDALI KONULAR SEÇİYORSUNUZ TEBRİK EDERİM. SORUNUZUN CEVABINI DA BEN VEREYİM: EVET YEŞİL ZEYTİN UZUN SÜRE SAKLANABİLİR. AKDENİZ'DE YEŞİL ZEYTİNLERİ GAZOZ ŞİŞELERİNE YAPIYORLAR VE KAPAKLARINI HAVA ALMAYACAK ŞEKİLDE SIKI SIKIYA KAPATIYORLAR. BU ŞEKİLDE AYLARCA TAZELİĞİNİ KORUYOR. TEŞEKKÜRLER EDİTÖR ÖZELLİKLE BÖYLE GÜZEL KONULARI GÜNDEME TAŞIDIĞINIZ İÇİN.:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. GAZOZ ŞİŞE si fikir için teşekkür ederim.Cam olması tadı değiştirmiyor aynı zamanda diğer kaplar gibi hava almıyor.Bu fikir için çok teşekkür ederim.

      Sil
    2. Akdeniz'deki yaygın kullanılış şekli; 2- 2,5 litrelik gazoz ve kola şişelerine zeytinleri kurmaktır. Üzerine sadece birazcık tuz ekleyerek kapaklarını kapatıyorlar. Zeytinleri sallamak vb. hiçbir işleme gerek olmaksızın birkaç ay içerisinde tatlanıyorlar.

      Sil
    3. Plastik şişelerde kaygım;plastik şişelerde güneş görerek veya diğer ısı kaynaklarından ısı alarak koku vermesi sonucu bu kokunun zeytinlere işlemesinden kaygı duyuyorum.Özellikle plastik malzemesi kalitesiz olduğunda bu sefer bu koku içine daha çok işliyor.Bu yüzden cam ve serin yerde saklamak aklıma geldi...
      Birde öyle leziz oldular ki;Sanırım uzun süre saklamaya gerek de kalmayacak..Çekirdek gibi yiyoruz...

      Sil
    4. Bahsettiğiniz gibi plastikler için böyle bir kaygı söz konusu. Ancak benim bahsettiğim şişelerde kesinlikle böyle bir durum söz konusu olmuyor. Tabii ki, bütün gıdaların saklanmasında olduğu gibi zeytinleri de güneş görmeyen bir yerde saklamak esastır. Öbür taraftan da hiçbir madde cam kadar sağlıklı değildir. Bunu da özellikle belirtmek isterim.

      Sil
  3. kırma yeşil zeytini evde kurupta kıvamını tutturmak oldukça zahmetli bir iş ama eğer tutarsa hazır almaktan ise evde kurup tüketmeyi tercih etmeliyiz. emeğinize sağlık tarifi deneyeceğiz..

    YanıtlaSil
  4. mersin yöresinde oturma şansı buldum 8 sene bu zeytini orada keşfettim. Anlattığın kadar şifa gerçekten. tadını da tek geçerim eline ağzına sağlık

    YanıtlaSil