Şeftalinin Faydaları
Ülkemizde tarımı yapılan şeftalinin tam zamanı.Tüm dünyada sağlıklı meyveler arasında gösterilen şeftali neye iyi geliyor?İşte kanserden diyabete kadar bir çok rahatsızlığa iyi gelen şeftalinin yararları;
- Kendi başına tüketilebilen nadir yiyecekler arasında yer alan şeftali diğer meyvelerden bağımsız tüketilebilir.
- Şeftali fenolik ve karotenoid bileşikleri bakımından zengin olduğundan tümör ve kanser oluşumunu engellemektedir.
- Yapılan araştırmalara göre şeftali üretimin ve tüketiminin fazla olduğu bölgelerde meme kanseri, akciğer kanseri ve kolon kanseri gibi çeşitli kanser türleri üretilmeyen bçlgelere göre daha azdır.(Araştırma:Frederick Khachik)
- Şeftali içeriğindeki klorojenik asit ve neoklorojenik asit meme kanseri hücrelerinin büyümesini engellemektedir.
- Yapılan bir başka araştırmaya göre beta-karoten açısından zengin olan şeftali akciğer kanserine karşı koruyucudur.(Araştırma:2008'de Chicago, Illinois Üniversitesi)
- Şeftali içinde bol miktarda C vitamini bulunduğundan zararlı serbest radikallere ve enfeksiyonlara karşı vücudu savunur.
- Sağlıklı cildin korunmasına yardımcı olan şeftali zararlı güneş ışını olan ultraviyole ışınlarına karşı cildi korumaktadır.
- Kozmetik endüstrisinde cilt kremleri ve güzellik paketleri içinde yer alan şeftali özleri ciltte oluşan Koyu halkaları yok etmektedir.
- Şeftali içinde güçlü antioksidanlar cilt lekeleri oluşumunu engellemektedir.
- Vitamin ve mineral bakımından zengin olan şeftali cildi doğal olarak nemlendirmektedir.
- Şeftali içinde bol miktarda lif bulunmaktadır.Bu lifler kan şekeri seviyesini normal düzeyde tutarak Tip 1 diyabet riskini önlemektedir.
- Şeftali hamurunda bulunan fenolik bileşikler daha düşük LDL seviyelerini korumaya (kötü) ve HDL (iyi) kolesterolü uyarmaya yardımcı olamktadır.(Araştırma:California Üniversitesi)
- Kolesterole iyi gelmesi ise kalple ilgili hastalıklar geliştirme riskini azaltmada ve optimal kardiyovasküler sağlığı korumada yardımcı olmaktadır.